**Description :** How many second are there in 2 days ?

**Last Answer :** There are 24 hours in a day, and there are 3600 seconds in an hour. Therefore, there are 24 * 3600 = 86400 seconds in a day. So there are 86400 * 2 = 172800 seconds in 2 days.

**Description :** One horsepower is equal to (A) 550 lbf.ft/second (B) 550 kgf.m/second (C) Both (A) and (B) (D) 550 lbf.ft./h

**Last Answer :** (A) 550 lbf.ft/second

**Description :** 501/58 * 291/101 ÷ 31/155 = ? a) 140 b) 125 c) 95 d) 85 e) 110

**Last Answer :** Answer: b)

**Description :** 151.1% of 151.1 + 151.1 = ? a) 380 b) 400 c) 350 d) 420 e) 440

**Last Answer :** Answer: a)

**Description :** The population of city S increased from 650,000 in 2000 to 700,000 in 2010, and it is projected that the population will increase by the same number from 2010 to 2020. Approximately what is the projected percent increase in population from 2010 to 2020 ? a) 7.1% b) 7.7% c) 8.3% d) 14.3% e) 15.3%

**Last Answer :** Required percentage = (750000 - 700000)/700000 * 100 = 7.14% Answer: a)

**Description :** Nithish bought two purses which together cost him Rs.440. He sold one of the purse at a loss of 20% and the other one at a gain of 40%. The selling price of both purse are same. Then find out the cost price of both ... Rs.140 and Rs.300 c) Rs.170 and Rs.270 d) Rs.160 and Rs.280 e) None of the Above

**Last Answer :** 80/100 * x = 140/100 * y x = 7/4y x + y = 440 7/4 y + y = 440 y = 160 ; x = 280 Answer: d)

**Description :** Rosy buys Oats at Rs.10/kg and sell it in order to earn a profit of 40%. However, her faulty balance shows 1000gm when it is actually 800gm. What is her actual gain percentage? a) 35% b) 70% c) 75% d) 25% e) None of the Above

**Last Answer :** Let price of 1 kg rice = Rs.10. CP of 800 gm rice = Rs.8. She wants to earn a profit of 40% on per Kg SP = 10 + 40% of 10 = Rs. 14 per kg. Faulty balance shows 800 gm = 1000 gm (1 kg) She sells 800 gm for Rs.14. Profit = 14 – 8 = Rs. 6. Profit(%) = 6/8 * 100 = 75%. Answer: c)

**Description :** 3 7 6 28 9 112 12 ? a) 112 b) 448 c) 28 d) 38 e) None of these

**Last Answer :** First series: 3, 6, 9 (increased by 3) Second Series: 7, 28, 112, 448 (multiplied by 4) Answer: d)

**Description :** 187.5, 182, 171, ?, 132.5, 105, 72 a) 145.5 b) 155.5 c) 154.5 d) 144.5 e) None of these

**Last Answer :** The pattern is -5.5, -11, -16.5, -22 and so on. Answer: c)

**Description :** 12 17 32 57 ? 137 a) 98 b) 95 c) 37 d) 92 e) none of these

**Last Answer :** The pattern of the number series is 12+5×1=17, 17+5×3=32, 32+5×5=57 57+5×7=92, 92+5×9=137 Answer: d)

**Description :** The average speed of a train is 1 3/7 times the average speed of a car. The car covers a distance of 616 km in 8 hours. How much distance will the train cover in 13 hours? a) 1340 km b) 1423 km c) 1430 km d) 1936 km e) None of these

**Last Answer :** speed of the car = 616/8 = 77km/hr speed of the train = 10/7 × 77 = 110 km/hr Distance covered by train = 110 × 13 = 1430 km. Answer: c)

**Description :** Vinoth could get equal number of Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105 ticket for a Zoo. He spend Rs. 3920 for all the tickets. How many of each did he buy? a) 15 b) 18 c) 16 d) 26 e) None of these

**Last Answer :** Total money = 55x + 85x + 105x = 3920 245x = 3920 x = 16 Answer: c)

**Description :** A merchant dealer gives successive discounts of 10% and 20% in that order and makes a profit of 20%. what will be the profit if he offers a single flat discount of 30%? a) 20% b) 16.67% c) 18% d) 14% e) None of these

**Last Answer :** let marked price be 100. SP with 10%, 20% = 80% of (90% of 100) = 72. profit = 20% so CP = 72/1.20 = Rs. 60 by offering a flat discount of 30%, sales price = 70% of 100 = 70 profit = (70 - 60) ×100 / 60 = 16.67% Answer: b)

**Description :** In 10 years time, Ram will be 2 times older than his son. 5 years ago he was 9 times as old as his son. What will be the sum of the ages of Ram and his son 3 years from now? a) 46 b) 66 c) 86 d) 76 e) None of these

**Last Answer :** Let current age of Ram and his son be R,S (R + 10) = 3(S + 10) [2 times older = 3 times the age] R = 3S + 20 (R - 5) = 9(S - 5) 3S + 20 – 5= 9S – 45 3S + 15 = 9S – 45 or S = 10., R = 50 sum of ages 3 years from now = 10 + 3 + 50 + 3 = 66. Answer: b)

**Description :** Four years ago, the average of a 4 member family was 40 years. 3 years ago, a boy got married to a 23 years old girl, and they had a baby boy last year. what is the average of the family 2 years from now assuming no ... leaves from the family in the next 2 years. a) 40 b) 42.5 c) 36.5 d) 34 e) 35.8

**Last Answer :** Four years ago, sum of all the family members age = 4× 40 = 160 three years ago, sum of all the family members age = 164 + 23 = 187 last year, sum = 197 (187 + 5 + 5) two years from now, sum = 197 + 18 = 215 hence, average = 215/6 = 35.8 Answer: e)

**Description :** Pipe A usually fills a tank in 2 hours. On account of a leak at the bottom of the tank, it takes pipe A 30 more minutes to fill the tank. How long will the leak take to empty a full tank if pipe A is shut? a) 4 hours b) 3 hours c) 6 hours d) 8 hours e) 10 hours

**Last Answer :** portion of the tank filled by the pipe A in 1 hour = ½ of the tank let the portion of the tank emptied because of the leak in 1 hour be 1/x of the tank therefore, in 1 hour , portion of the tank filled = 1/2 - 1 ... 1/2 - 1/x = 1/2.5 or x = 10 hence, it takes 10 hours to empty a full tank Answer: e)

**Description :** An amount becomes 160% of itself in 5 years through simple interest. At the same rate of interest, how long will it take for the amount to more than double itself if we use compound interest? a) 7 b) 8 c) 9 d) 10 e) cannot be determined

**Last Answer :** Answer: a)

**Description :** Ashwini has a certain number of Pencils she wishes to distribute in the class. when she tries to distribute 7 pencils to each student, 3 pencils are left out. if the class had 3 less students, each student would have ... How many pencils does Ashwini have? a) 90 b) 120 c) 140 d) 160 e) None of these

**Last Answer :** Let number of students be X. so, total Pencils = 7X + 3 7X + 3 = (7+2) (X-3) or., 7X + 3 = 9X – 27 or X = 15 total Pencils = 7X + 3 = 108 Answer: e)

**Description :** The LCM of two numbers is 45 times their HCF. If one of the numbers is 125 and the sum of HCF and LCM is 1150, then the other number is? a) 100 b) 125 c) 250 d) 225 e) 180

**Last Answer :** LCM = 45× HCF LCM + HCF = 46× HCF = 1150 HCF = 25, LCM =1125. product of 2 numbers = LCM×HCF required number = (25× 1125) / 125 = 225. Answer: d)

**Description :** A contract is to be completed in 46 days and 117 men were set to work, each working 8 hours a day. After 33 days, 4/7 of the work completed. How many additional men may be employed so that the work may be completed in time, each man now working 9 hours a day? a) 79 b) 80 c) 81 d) 82 e) 83

**Last Answer :** work finished by 33 days = 33 117 8 = 30888 man hours 4/7th of the job is finished. remaining work = 1-(4/7) = 3/7 if 4/7th of the work is 30888 hours, then 3/7th of the work = [30888 ... 9 number of men = 198 since, 117 men are already working, additional men required = 198 - 117 = 81 Answer: c)

**Description :** A man who makes a profit of 25 percent by selling sugar at Rs. 4.25/kg., lowers his price so as to gain only 5 paise per Kg. In what ratio must his sales be increased so that his total profit may be the same as before? a) 1 : 5 b) 1 : 11 c) 1 : 13 d) 1 : 17 e) 1 : 21

**Last Answer :** 125% C.P. of sugar per kg = Rs. 4.25 C.P of the sugar per kg = [4.25×100] / 125 = Rs. 3.40. thus, the profit on 1 kg 85 paise by reducing price to 5 paise, to make same profit he must sell, 85/5 = 17kg so required ratio = 1 : 17. Answer: d)

**Description :** All the words of OLIVE are arranged in dictionary order. Find the position of the word LIVEO. a) 49 b) 55 c) 57 d) 59 e) 61

**Last Answer :** words starting with E = 4! = 24 words starting with I = 4! = 24 words starting with LE = 3! = 6 words starting with LIE = 2! = 2, LIO = 2! = 2 the first word with starting with LIV will be LIVEO so rank = 24 + 24 + 6 + 2 + 2 + 1 = 59 Answer: d)

**Description :** What is the remainder when positive integer p' is divided by 3? (A) p' is an even number (B) p' is a perfect square a) If statement (A) alone is sufficient to answer the ... sufficient to answer the question e) If the two statements taken together are still not sufficient to answer the question.

**Last Answer :** Using (A), we can have p' as 2/4/6/8 etc. we cant determine remainder when divided by 3. Using (B), we can have p' as 1/4/9/16 etc. we cant determine remainder when divided by 3. Using ... be 1/0 (4/16 leave remainder 1, 36 remainder 0). So, we cant determine using both statements. Answer: e)

**Description :** Is p>q? (A) 0

**Last Answer :** We can have p = 0.45, and q = 0.41. here p>q We can also have p = 0.45,and q = 10. Here pq. Answer: e)

**Description :** What is the wholesale cost of a dress? a. The dress was listed at a price that would have given the store a profit of 20 percent of the wholesale cost. b. After as 10% discount on the list price ... question. e) If the data in statement a, b and c together are not sufficient to answer the question.

**Last Answer :** Let C be the wholesale price, listed Price be P. from (a), P = 1.2C From (b), 0.9P = C + 10. Using statement (a), 1.2C = C + 10, from this we can determine C. From (C), ... even if we combine information from other statements. So (a) and (b) together are sufficient to answer the question. Answer: c)

**Description :** What is the average score in an exam taken by 500 students where the minimum score is 200? a. Half the students scored above 700. b. Half the students scored below 700. c. The maximum score in the ... . e) If the data in statement a, b and c together are not sufficient to answer the question.

**Last Answer :** The fact that half scored above 700, and other half less than 700 does not tell the actual distribution of scores to calculate the average. Statement (c) also does not help us determine the average. Answer: e)

**Description :** Is X divisible by 12? a. X leaves a remainder 2 when divided by 8 b. X is divisible by 3. c. X is divisible by 6. a) If the data in statement a is sufficient to answer the question, while ... the question. e) If the data in statement a, b and c together are not sufficient to answer the question.

**Last Answer :** From (a), we notice that the number is of the form 8n+2, which means it also leaves a remainder 2 on being divided by 4. So, its not divisible by 12. From (b) and (c) together, the number can be any multiple of 6, from which we cant conclusively say if number is divisible by 12. Answer: a)

**Description :** 5287 – 176.22 – 78.584 = ? a) 5023.196 b) 5032.196 c) 5302.196 d) 5203.196 e) None of these

**Last Answer :** 5287 – 176.22 – 78.584 = 5032.196 Answer: b)

**Description :** 0.003 × ? × 0.0003 = 0.00009 a) 10 b) 3 c) 0.03 d) 0.003 e) None of these

**Last Answer :** ? = 0.00009 / 0.003 × 0.0003 = 100 Answer: e)

**Description :** 3 1/7 + 4 2/5 - ? = -2 3/5 a) a) 10 1/7 b) b) 7 1/10 c) c) 8 8/7 d) d) 9 8/7 e) None of these

**Last Answer :** 3 1/7 + 4 2/5 - ? = -2 3/5 22/7 + 22/5 + 13/5 = 355/35 = 71/7 = 10 1/7 Answer: a)

**Description :** 36 – 0.036 × 100 = ? a) 3.6 b) 36.6 c) 29.6 d) 32.4 e) None of these

**Last Answer :** ? = 36 – 3.6 = 32.41 Answer: d)

**Description :** 6000 ÷ 15 × 225 – 70000 = ? a) 20000 b) 18000 c) 16000 d) 14000 e) 15000

**Last Answer :** ? = 6000 – 225 / 15 - 70000 = 90000 – 70000 = 20000 Answer: a)

**Description :** Evaluate: (4 + 4×18 – 6 - 8) / (123×6 - 146×5) a) 7.5 b) 7.75 c) 8 d) 8.25 e) 8.5

**Last Answer :** Numerator = 4 + 72 – 14 = 62 Denominator = 738 – 730 = 8 Required value = 62/8 = 7.75 Answer: b)

**Description :** Evaluate: (0.625 × 0.0729 × 28.9)/(0.0081 × 0.025 × 1.7) a) 382.5 b) 3725 c) 3625 d) 3825 e) None of these

**Last Answer :** (0.625×0.0729×28.9) / (0.0081×0.025×1.7) = (625/25) × (729/81) × (289/17) = 25×9× 17 = 3825. Answer: d)

**Description :** Evaluate: 48×52 + 61×59 + 77×83 a) 12486 b) 10996 c) 13406 d) 13206 e) None of these

**Last Answer :** 48×52 = (50 - 2) × (50 + 2) = 502 – 22 = 2496 61 × 59 = (60 + 1) × (60 - 1) = 602 – 12 = 3599 77 × 83 = (80 - 3) × (80 + 3) = 802 – 32 = 6391 Sum = 2496 + 3599 + 6391 = 12486 Answer: a)

**Description :** Evaluate: 2+√2 + 1/(2√2) + 1/(√2 - 2) a) 1 + 0.75√2 b) 2 + 1.5√2 c) 2 + √2 d) 2 - √2 e) None of these

**Last Answer :** 1/(√2 - 2) = (√2 + 2)/(2 - 4) = (√2 + 2)/ -2 1/(2√2) = √2/4 The given equation becomes: 2 + √2 +√2/4 – (√2 + 2) / 2 = (4(2 + √2) + √2 – 2(√2 + 2)) / 4 = (4 + 3√2) / 4 = 1 + 0.75√2 Answer: a)

**Description :** 24+(72 ÷ 48×8+14) × 36 ÷ (3×4) + 36 ÷ 3 ×4 a) 120 b) 140 c) 160 d) 180 e) None of these

**Last Answer :** 72÷48×8+14 = (72/48) × 8 + 14 = (3/2) × 8 + 14 = 12 +14 = 26 24 + (72 ÷ 48 × 8 + 14) ×36 ÷ (3 × 4) + 36 ÷ 3 × 4 = 24 + 26 × 36÷12 + 36 ÷ 3 × 4 = 24 + 26 × 3 + 12 × 4 = 24 + 78 + 48 = 150 Answer: e)

**Description :** A father runs after his son, who is 1000 meters ahead. The father runs at a speed of 1 kilometre every 8 minutes, and the son runs at a speed of 1 kilometer every 12 minutes. How much distance has ... father overtakes him? a) 2500 meters b) 2000 meters c) 1500 meters d) 1000 meters e) 1200 meters

**Last Answer :** Time taken is same for both father and son Let x be the distance son travelled before being overtaken by his father Time taken by son = x/5 km/hour Time taken by father = (1000 + x) / 7.5 km/hr Since, time taken is same x/5 = (1000 + x) / 7.5 or x = 2000m Answer: b)

**Description :** A dealer sold a radio at a loss of 2.5%. Had he sold it for Rs. 120 more, he would have gained 7.5%. In order to gain 12.5% after a 25% discount, the marked price should be: a) 1750 b) 1800 c) 1857.75 d) 1925 e) None of these

**Last Answer :** 120 = 10% of the CP (2.5% loss to 7.5% profit) Or CP = Rs. 1200 To gain 12.5%, SP = 1200 × 1.125 = Rs. 1350 Rs. 1350 = 25% discounted of Marked Price Or marked Price = 1350/0.75 = Rs. 1800 Answer: b)

**Description :** Suresh and Ramesh are twins. In a form by mistake, Suresh reverses the last 2 digits of his year of birth, and this makes him 9 years older than Ramesh. With this mistake, the sum of their ages in 2015 becomes 43. How old will Ramesh be 2021? a) 17 b) 19 c) 21 d) 23 e) 25

**Last Answer :** Let the correct ages of Ramesh and Suresh be X in 2015 (since they are twins, they will have the same age) Given: 2x + 9 = 43 Or x = 17 years in 2015. Age in 2021 = 17 + 6 = 23 Note: year of birth = 2015 – 17 = 1998. Reversing, Suresh = 1989 or 9 year older. Answer: d)

**Description :** Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a. for the first three years, at the rate of 8 p.c.p.a. for the next two years and at the rate of 9 p.c.p.a. for the period beyond 5 years. If he pays a ... 7 years, how much money did he borrow? a) 39,500 b) 42,500 c) 41,900 d) 43,000 e) None of these

**Last Answer :** Let the amount borrowed be Rs P Total amount of simple interest = (P×3×4)/100 + (p×2×8)/100 + (p×2×9)/100 = 19550 0.12P + 0.16P + 0.18P = 19550 0.46p= 19550 P = Rs. 42500 Answer: b)

**Description :** In a class there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The difference between the probability that 2 boys and 1 girl are selected compared to 1 boy and 2 girls are selected is: a) 23/78 b) 19/88 c) 15/92 d) 4/23 e) 7/46

**Last Answer :** 2 boys, 1 gi(Prl = (15c2×10c1) / 25c3 = 1050/2300 1 boy, 2 girls = (15c1×10c2) / 25c3 = 675/2300 Difference = (1050 - 675)/2300 = 375/2300 = 15/92 Answer: c)

**Description :** Ajay reads at an average rate of 30 pages per hour, while Vikram reads at an average rate of 40 pages per hour. If Ajay starts reading a novel at 4:30 PM and Vikram begins reading an identical copy of the same book at 5:20 PM, at ... same page? a) 7:50 PM b) 8:15 PM c) 8:40 PM d) 9:00 PM e) 9:25 PM

**Last Answer :** Ajay reads at average rate of 30 pages per hour ie. 1 page in every two minutes. Therefore, by 5:20 PM, he would have covered 25 pages By 6:20 PM, Ajay would have read 25+30 pages and Vikram would have ... and he will also finish 100 pages Hence, both of them will be on same page at 7:50 Answer: a)

**Description :** The sum of 2 numbers is 216, and their HCF is 27. How many such pairs of numbers exist? (A pair a unique set of 2 numbers, so (a, b) and (b, a) will be considered as 1 pair). a) 0 b) 1 c) 2 d) 3 e) 4

**Last Answer :** Let the numbers be a,b A = 27m, b = 27n where m, n are co-prime 27(m + n) = 216, or m+n = 8 M = 1, n = 7 and m = 3, n = 5 are the only 2 co – prime pairs possible. So we have 2 pairs: (27 , 189) and ( 81, 135) Answer: c)

**Description :** A can build up a wall in 8 days while B can break it in 3 days. A has worked for 4 days and then B joined to work with A for another 2 days only. In how many days will A alone build up the remaining part of the wall? a) 13/3 days b) 22/3 days c) 7/4 days d) 7 days e) None of these

**Last Answer :** Amount of work done by A in one day = 1/8th of the total work B can break 1/3rd of the work in one day Therefore, if both of them are working together then the work done in one day = 1/8 - 1/3 = -5/24 ... = 11/12 Time taken by A to finish 11/12th of the work = 11/12 8 = 22/3 days Answer: b)

**Description :** A man buys milk at Rs. 2.40 per litre. He adds one-third water to it and sells the mixture at Rs. 2.88 per litre. Find his profit percentage. (Assume water is free). a) 21% b) 30% c) 40% d) 50% e) 60%

**Last Answer :** Let say he purchases 3 litres of milk whose cost is Rs. 7.20 He adds 1 litre of water and the mixture of 4 litres is sold at Rs 2.88 × 4 = Rs11.52 Profit percentage = (11.52 – 7.20) × 100.0/7.20 = 4.32 × 100.0/7.2 = 60% Answer: e)

**Description :** A committee of 5 members is to be formed from 8 men and 5 women. How many committees can be formed if at least 2 women and 1 man have to present in the committee? a) 800 b) 840 c) 880 d) 920 e) 996

**Last Answer :** The various possible cases are: i. 2 women and 3 men = 5C2 × 8C3 = 10 × 56 = 560 ii. 3 women and 2 men = 5C3 × 8C2 = 10 × 28 = 280 iii. 4 women and 1 men = 5C4 × 8C1 = 5 × 8 = 40 Total = 560 + 280 + 40 = 880 Answer: c)

**Description :** What is the size of the longest pencil that can fit in a box with dimensions 12 cm× 10 cm× 8cm? a) 15 b) 15.5 c) 17 d) 17.5 e) 18

**Last Answer :** Answer: d)

**Description :** The average monthly expenditure of a family was Rs. 2200 during the first 3 months; Rs. 2250 during the next 4 months and Rs. 3120 during the last 5 months of a year. If the total savings during the year were Rs. 1260 ... income was: a) Rs. 2605 b) Rs. 2680 c) Rs. 2705 d) Rs. 2745 e) Rs. 2595

**Last Answer :** Total expenditure for first 3 months = 2200 3 = Rs 6600 Total expenditure for next 4 months = 2250 4 = Rs9000 Total expenditure for last 5 months = 3120 5 = Rs 15600 Total expenditure = 6600 + ... + savings = 31200 + 1260 = Rs 324060 Average monthly income = 32460/12 = Rs 2705 Answer: c)

**Description :** Two equal sums are lent at the same time at 6% and 5 % simple interest respectively. The former is recovered 24 months earlier than the latter. And the amount in each case is Rs. 2400. Find the sum of money lent initially. a) 1500 b) 2000 c) 2400 d) 3000 e) 3600

**Last Answer :** Let the sum be S, time be ‘n’ years for 6%. n+2 years for 5% 2400 = S + S ×n × 6/100 2400 = S + S × (n+2) × 5/100 So, 6n = 5(n+2) or n = 10 years. 2400 = S + S × 10 × 6/100 = 1.6S S = 2400/1.6 = 1500 Answer: a)